HTML

Autóüveg ABC

Az autóüvegek nagy részét a vezető eredeti alkatrész gyártók állítják elő, de jelentős arányt képviselnek az urángyártott-autóüveg gyártók is. Néhány példa a gyári autóüvegre (ezek azon gyártók termékei amelyek un." első beszállítók" az autógyárakba, és csak az autó emblémája hiányzik az üvegből, a minősége ugyanaz, hiszen ugyanabban a gyárban készül mint az autóba először beépített autóüveg!!): Pilkington, Sekurit Saint Gobain, Splintex, Guardian, Soliver, Sigla, Sicursiv, Triplex XXX, Lameks. A felsoroltakon kívül mindegyik után gyártott, így léteznek más márkák is, jobb, de inkább rosszabb minőségben, török, szíriai valamint litván gyárakban, de ez egy külön kategória!(Yantai, Royal glass, Capitalglass, Ps laminated, Dora Glass, Technoglass glas..) Minden után gyártott autóüvegnek meg kell felelnie az eredeti műszaki követelményeknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kőfelverődés

2008.09.26. 12:27 autouvegabc

Ha megtörtént a baj, gyorsan kell cselekedni. A szélvédő repedésébe jutott szennyeződést nem lehet eltávolítani, és ilyen esetben a javítás sem megoldható. A másik különösen fontos ok, hogy menet közben a szélvédő vetemedik a karosszériával együtt, és a feszültség hatására az ártatlannak tűnő pötty tizedmásodperc alatt hosszú repedéssé nőhet.

Sokunknak összeszorul a gyomra, ha olyan platós teherautó mögött kell haladnunk, aminek a rakománya nincsen letakarva. Legyen az apró kavicsos sóder vagy hatalmas betondarab, teljesen mindegy, a félsz mindig ott van az emberben, hogy leesik és pont a mi autónkban, szélvédőnkben tesz kárt. Az apró kavicsok ugyanolyan veszélyesek a szélvédő szempontjából, mint amelyek egy pillanat alatt teljesen összetörik.

A felpattanó kavicsok a szélvédőben apró, pöttyszerű törést okozhatnak, amely teljes hosszában elrepesztheti az üveget. Ez elkerülhető, ha még időben megjavíttatjuk.

A szélvédő üvegek általában két rétegből állnak, ahol a két üvegfelület között ragasztóanyag található. Csak az ilyen felépítésű szélvédők javíthatók. Mikor a felpattanó kavics nyomot hagy a szélvédőn, akkor a külső réteg reped meg, és légbuborék kerül a rétegek közé. Ennek a buboréknak a szélén megtörik a fény, ezért látható tisztán a repedés.

Formája szerint többféle repedést különböztetünk meg. A leggyakoribb a kagylós repedés, kör alakú szélekkel, a középpontban tisztán kivehető az ütés helye, apró lyuk formájában. A csillag alakú repedésnél egy pontból több vékony szál indul tetszőleges irányokban. A kombinált repedésnél pedig a kagylósból indulnak meg a vékonyka szálak.

Ha már megtörtént a baj, gyorsan kell cselekednünk. A repedésbe jutott szennyeződést nem lehet eltávolítani, ilyen esetben a javítás sem megoldható. Menet közben a szélvédő vetemedik a karosszériával együtt, a feszültség hatására az ártatlannak tűnő pötty tizedmásodperc alatt hosszú repedéssé nőhet. De ha időben fordulunk szakemberhez, akkor sem biztos, hogy megússzuk a szélvédő cseréjét, mert nem minden esetben gazdaságos a javítás, lehet, hogy a szélvédő csere jobban megéri.

Szólj hozzá!

Címkék: javítás szélvédő autóüveg kőfelverődés

A bejegyzés trackback címe:

https://autouvegabc.blog.hu/api/trackback/id/tr68682764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása