HTML

Autóüveg ABC

Az autóüvegek nagy részét a vezető eredeti alkatrész gyártók állítják elő, de jelentős arányt képviselnek az urángyártott-autóüveg gyártók is. Néhány példa a gyári autóüvegre (ezek azon gyártók termékei amelyek un." első beszállítók" az autógyárakba, és csak az autó emblémája hiányzik az üvegből, a minősége ugyanaz, hiszen ugyanabban a gyárban készül mint az autóba először beépített autóüveg!!): Pilkington, Sekurit Saint Gobain, Splintex, Guardian, Soliver, Sigla, Sicursiv, Triplex XXX, Lameks. A felsoroltakon kívül mindegyik után gyártott, így léteznek más márkák is, jobb, de inkább rosszabb minőségben, török, szíriai valamint litván gyárakban, de ez egy külön kategória!(Yantai, Royal glass, Capitalglass, Ps laminated, Dora Glass, Technoglass glas..) Minden után gyártott autóüvegnek meg kell felelnie az eredeti műszaki követelményeknek.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Autóüveg Ragasztás

2008.09.26. 12:25 autouvegabc

Mint sok más alkatrész a gépjárművön a szélvédő üvegeknek is kibővült a funkciója. A ragasztó, tömítő technológiával az autóüveg közvetlenül a karosszéria, keretbe ragaszthatják. A közvetlenül ragasztott autóüveg szerves alkotó részévé válik a karosszériának, és hozzájárul a konstrukció merevségéhez, ezzel lehetővé téve, hogy a gépkocsi könnyebb, gazdaságosabb, biztonságosabb és külalakra szebb legyen. Azonos terhelés mellett az utastér sokkal kisebb mértékben csavarodik el, mint a be nem ragasztott autóüvegek esetén, jobb az úttartás, kisebb a belső zaj.

Mivel az autóüveg szerkezeti elemmé vált, olyan rögzítést kellett találni, mely a keletkező erőket megfelelően átadja, de a karosszéria és a különböző alkatrészek merevsége és hőtágulása miatt az autóüveg nem károsodik. Ezek a látszólag ellentétes szempontok rugalmas ragasztás alkalmazása révén oldódnak fel. A szélvédő és minden autóüveg beragasztása igen fontos biztonsági tényező, hiszen a legtöbb utas oldali légzsák ütközés esetén, vagy boruláskor a szélvédőnek támaszkodik. Megkülönböztetünk technológiai szempontból kétféle szélvédőt, az úgynevezett gumis illetve ragasztott autóüvegeket. Az egyik típusú gumis szélvédő a behúzós, melyet előbb az üvegre helyezünk fel, és egy behúzó madzag segítségével áthúzzuk a karosszéria erre kialakított peremén. Ez az úgynevezett Z profilos gumikeret. A másik típus a ragasztott autóüveg. Ebben az esetben először a régi autóüveg eltávolítása történik meg, mely lehetséges kézi kivágóval, drótos kivágással, illetve gépi kivágóval. A kivágás a régi ragasztó elvágását jelenti, amely az autóüveget a karosszériához rögzíti. Ezután a karosszéria letisztítása következik, a ragasztóanyag maradékok eltávolítása a karosszéria peremről. Ezután tisztítószerrel történő megtisztítása a peremnek és az üvegnek is. Száradás után a primerek felhordása, körbefutó díszkeret esetén annak a szélvédőre történő felrakása. Ragasztóanyag felhordása körben az üvegre, vagy a karosszériára. Varratmagasság kb. 8-10 mm.

Szélvédő beszerelés az üveglap besüllyesztése szívókorongos üvegfogóval, középre a karosszériába. Majd erős felhúzása, míg a díszkeret nem érinti a karosszériát. Ezután az üveg kívülről történő ragasztószalaggal való rögzítése, illetve ékelése következik. Ezek a száradás alatt a karosszérián maradnak. Végül a burkolatok visszaszerelése történik. A száradási idő a ragasztó és a hőmérséklet függvénye. Kb.: 1-4 óra.

A szélvédő üveg: A modern gépkocsik első szélvédő üvegei az úgynevezett ragasztott üvegek, ez két réteg síküvegből áll, melyek egy rendkívül erős PVB-Fóliával (PVB = Polyvinyl-Butyral) vannak egymáshoz rögzítve, ragasztva. Ennek a fóliarétegnek köszönhető, hogy egy kőfelverődés, de akár több nagyobb repedés után is biztonsággal továbbautózhatunk. Természetesen a biztonságunk érdekében ajánlatos a szélvédőcserét mielőbb egy szakműhelyben elvégeztetni!

Szólj hozzá!

Címkék: ragasztás autóüveg

A bejegyzés trackback címe:

https://autouvegabc.blog.hu/api/trackback/id/tr18682759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása